Direktlänk till inlägg 14 februari 2010
Receptet på mina bröd
(gröten)
3 dl fiberhavregryn
6 dl vatten
1 tsk salt
4 dl vatten
50 g smör, rumstempererat eller ½ dl flytande
2 msk brödsirap
1 msk kummin, fänkål eller anis (något stötta)
2 tsk salt
50 g jäst
ca 19-22 dl vetemjöl (jag byter ut ca 6-7 dl till fullkornsdinkel)
Garnering:
vatten eller ägg + havregryn
Koka gröten simmig. Gryn, vatten och salt.
Blanda kallt vatten, fett, sirap, krydda/or och salt i degbunken.
Blanda ner den heta gröten och rör väl. Låt svalna till 37 grader och smula ner jästen.
Tillsätt det mesta av mjölet (spara lite till utbaket) och arbeta ordentligt ca 5 min med maskin eller 10 min för hand.
Låt jäsa 30 min övertäckt.
Knåda lätt och dela i 4 delar.
Forma till små limpor.
Skåra någon om du vill med kniven men vänd då de/dessa i mjöl så blir det snyggt.
Lägg på plåten och låt jäsa 40 min.
Pensla med vatten (de som INTE är skårade) när de jäst färdigt och garnera om du vill med havregryn eller pensla med ägg så sitter grynen bättre.
Grädda på 200 grader i 30-40 min.
Låt svalna på galler under duk.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 | 5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | 14 | |||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 | 28 | |||
|